Planul pentru viitorul României


Va trebui ca noi: partidele, societatea, organizațiile, companiile, cetățenii să împingem lucrurile spre acel viitor, care să ne ofere siguranță și o bunăstare minimală. Să ne dezvoltăm națiunea cu responsabilitate și curaj, să oferim oportunitatea tinerilor ca să-și construiască o existență decentă aici, la ei în țară.


miercuri, 16 februarie 2011

Provocare de la www.responsabilitatesociala.ro

Am gasit pe site-ul www.responsabilitatesociala.ro urmatoarea provocare:
Daca ai un blog, te invitam sa scrii un post, in care sa raspunzi la cele 4 intrebari de mai jos:
1. Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce?
2. In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate? (te poti referi atat la ce au facut bine, cat si la ce au facut gresit sau la ce nu au facut, desi ar fi trebuit)
3. Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011? (te poti referi la: cauzele pe care ar trebui sa le sustina, modul in care ar trebui sa o faca, modul in care ar trebui sa comunice despre asta etc.)
4. Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii, in special pe cele de la care cumperi, sa fie mai responsabile in 2011? (in contextul crizei economice, ne intereseaza daca tu personal esti dispus sa recompensezi companiile care se vor implica in rezolvarea unor probleme sociale importante sau sa le sanctionezi pe cele care nu o vor face).


Asa ca am decis sa ridic manusa si sa incep a scrie.

1. Aici am un singur nume si el se datoreaza mai mult initiativelor pe care respectiva companie le are in afara. In plus este vorba de un model de business bazat pe sustenaibilitate, inovatie si transmiterea lui catre partenerii cu care lucreaza compania respectiva. Am si date din interiorul companiei - adica direct de la "firul ierbii" cum ca viata nu e grea, cultura organizationala nu e falsa si urat mirositoare ci din contra, una in care temele comportamentului civic organizational se regasesc cu prisosinta. De asemenea, o sa vedeti rar reprezentantii companiei batandu-se cu pumnul in piept referitor la ceea ce fac. Hai, nu mai tin pe nimeni pe jar, e vorba de IBM. Recunosc ca pe un loc doi as fi pus Banca Transilvania, care a aratat ca face lucruri interesante, insa am intrat apoi pe www.desprefirme.com si am vazut ca nu merita nominalizarea.
2. Cat priveste asteptarile mele de la companii, ei bine, referitor la ce se intampla in Romania, eu am setat un prag destul de jos. Stiu ca responsabilitatea se invata greu. A fost bine ca cu toate ca am trecut si trecem printr-o criza, companiile au continuat sa se promoveze cu teme de responsabilitate sociala, adica au continuat marketingul social. E bine pentru prestigiu si imagine si uneori ONG-urile sau diverse cauze primesc sustinere financiara. Ce nu mi-a placut este ca nu am gasit nici o companie care sa treaca la un stadiu mai inalt al maturizarii pe CSR. Ordonanta 50 ar fi fost de exemplu un prilej extraordinar pentru banci de a se sparge situatia de oligopol. In Olanda, o banca mica pe nume Triodos Bank le-a dat la gioale celorlalti mari jucatori si le-a luat mare parte din clienti, pentru ca a hotarat sa devina mai putin lacoma, mai responsabila, cu comisioane care nu omoara oameni sau ii lasa fara acoperis. Sunt cumva dezamagita ca pe companiile noastre criza le-a facut sa fie mai zgarcite si le-a pus ochelari de cal, in loc sa vada oportunitatile sustenabilitatii. Cei mai vinovati sunt managerii - aceiasi vechili fara viziune dar si guvernarea care in Romania nu poate reglementa piata pentru a proteja cetateanul.
3. Din nou pentru 2011 am asteptari putine. Mi-as dori insa ca in domenii cheie, vezi banci, telecomunicatii, servicii sa avem niste free rideri - companii care sparg oligopolurile si vin cu solutii inovative si responsabile. Mi-as dori ca Orange si Vodafone sa plateasca amenda pentru concurenta neloiala, sa vad ca agricultura organica ia avant si, o dorinta legata de domeniul meu de activitate, mi-as dori mai multe cercetari serioase, chiar investigatii. O presa sau o blogarime care cand scrie ceva, sa o faca cu mai multa integritate si sa verifice, sa spuna si ce e bun si ce mai e de imbunatatit; nu doar sa preamareasca o companie care le-a aruncat 10 euro ca sponsorizare.
4. Ceea ce sunt dispusa sa fac si voi face in continuare este sa le raman companiilor un CRITICAL FRIEND. Ceea ce inseamna ca sunt dispusa sa ies inainte cu exemple pozitive, dupa un audit serios si, likewise, sa arunc cu cenusa in directia acelor care incearca sa ne imbete cu apa rece.

Cam asta fuse analiza. Dintr-o rasuflare....

2 comentarii:

Leo spunea...

Frumos spus. Ma asteptam la un ton mai virulent. Asa... ce ne facem, devenim optimisti? :)

Camelia Crisan spunea...

E important sa arati din cand in cand si calea, mai ales daca vezi ca oamenii nu pot gasi calea singuri. Poate ne iese mai bine impreuna :)...da data asta.