Planul pentru viitorul României


Va trebui ca noi: partidele, societatea, organizațiile, companiile, cetățenii să împingem lucrurile spre acel viitor, care să ne ofere siguranță și o bunăstare minimală. Să ne dezvoltăm națiunea cu responsabilitate și curaj, să oferim oportunitatea tinerilor ca să-și construiască o existență decentă aici, la ei în țară.


vineri, 30 septembrie 2011

Cercul de CSR se intalneste pe 7 octombrie!

Dragilor,

Dupa aproape 2 luni de discutii si odihna (mai ales odihna) va invit sa ne vedem la urmatoarea intalnire a Cercului de CSR.

Data: 7 octombrie 2011, ora: 17.30, locul: SNSPA, str. Povernei, nr. 6-8, sala 115 (etajul 1), Bucuresti.

Tema propusa spre dezbatere de data aceasta este: implicarea stakeholderilor in programele companiilor: de ce si cum se face. Incercam ca pana atunci sa asiguram conditiile tehnice prin care sa avem un invitat din afara Bucurestiului care a lucrat mult in acest domeniu si care ne poate impartasi din experienta acumulata.

Cititi si dati mai departe vestea!


duminică, 11 septembrie 2011

Cercul de CSR se intoarce

Dragi cititori si participanti,

Inceputul toamnei este de obicei incarcat, dar nu asa de incarcat incat sa uitam ce ne place si ce ne preocupa.
Va invit asadar sa ne gandim la teme de discutii pentru urmatoarea intalnire a cercului de CSR pe care il prognozez ca desfasurare la finalul lunii septembrie.
Va rog postati commenturi ca sa stim cam spre ce ne indreptam si sa incepem discutiile cel putin la nivel virtual pana de vedem fata in fata!


joi, 28 iulie 2011

A trecut si vremea tezei...

Am trecut si pragul sustinerii tezei de doctorat. Curat un prag, pentru ca, asa cum spunea profesorul Dobrescu, teza si sustinerea ei, apoi primirea titlului de doctor marcheaza o treapta superioara, cu impact in dezvoltarea si formarea ta academica. Te defineste ca orientare teoretica, ca intelectual. Am stat 5 ani ca sa desavarsesc lucrarea si chiar si acum cand o citesc mai gasesc cate o fraza pe care as fi putut sa o scriu altfel, o dublare de litere pe alocuri.
Pentru cei care se intreaba in ca consta sustinerea tezei de doctorat, ordinea lucrurilor (canonul) e destul de simpla - se face prezentarea de catre doctorand, se citesc documentele pregatite de referenti si coordonator (pentru fiecare candidat exista un referent din propria universitate si doi din alte universitati). Referentii pot avea intrebari de clarificare pentru candidat la care se raspunde pe loc. Apoi comisia de examinare se retrage pentru deliberare, la intoarcerea in sala se citeste un document prin care se acorda titlul de doctor si calificativul relevant - care in Romania e bine si foarte bine. Destul de lipsit de ceremonie dupa parerea mea fata de universitati din afara unde titlul se poate acorda: cum laudae, summum cum laudae sau magna cum laudae. Parca suna altfel, nu? Apoi, ca la o ceremonie de Oscar, doctorandul poate multumi pentru sprijin, pentru titlu, pentru aprecierile primite.

Eu le-am multumit coordonatorilor (profesorii Dobrescu si Mihailescu) pentru ca si-au asumat sa coordoneze o teza cu subiect de pionierat in Romania, pe o tema controversata si intr-un sub-domeniu care-si face loc abia acum in randul disciplinelor de studiu la nivel universitar - responsabilitatea sociala a corporatiilor. Le-am multumit referentilor  (dna. Adela Rogojinaru - Universitatea Bucuresti,  dl. Vasile Macoviciuc - ASE,  dl. Dumitru Bortun  - SNSPA) pentru rabdarea de a fi citit o lucrare atat de voluminoasa, dar in special i-am multumit profesorului Bortun pentru ca a fost mentorul meu intr-ale RSC-ului. In fine, le-am multumit membrilor familei mele pentru ca au sacrificat weekenduri si au facut liniste sau m-au impins de la spate sa trec la scris, constienti la fel de mult ca si mine ca e nevoie de energie si suport ca duci la bun sfarsit un asemenea proiect.

M-a bucurat sa vad in sala colegi profesori, stundeti si prieteni - e bine sa stii ca celorlalti le pasa, ca nu predici in desert si ca tema suscita interes. E bine sa stii ca poti aglutina o comunitate academica in jurul unui subiect asa de fierbinte.

Mai urmeaza ca Ministerul Educatiei sa-si dea acordul si sa elibereze patalamaua oficiala.

Mai am de facut o precizare. Am fost norocoasa sa pot scrie o teza de doctorat pe un subiect care chiar ma intereseaza, care ma preocupa si care-mi pune energiile pozitive in miscare. Nu doar scriu despre asta in mediul academic, promovez RSC-ul in mediul business, imping spre activism civic ONG-urile, studentii si incerc sa am un stil de viata care respecta dreptul generatiilor viitoare de a gasi pe pamant un mediu propice pentru a trai confortabil. Am consonante cognitive si afective cu tema, cred in responsabilizarea mediului de afaceri si in capacitatea umana de a forma o societate mai buna. A vorbi despre asta mi-a dat energia sa ma asez in fiecare zi la masa si sa-mi astern gandurile, sa gasesc autorii cei mai relevanti, sa ma ridic in fata altora si sa-mi sustin punctele de vedere.

Si, asa cum spuneam in finalul tezei: "Poate că o lucrare ca aceasta se va materializa în viitor nu doar într-o analiză transversală a unui fenomen, utilă doar mediului academic, ci, în spiritul sociologiei militans, va fi promovată pentru a avea impact asupra modului în care educăm viitorii angajaţi ai companiilor româneşti, viitorii manageri sau viitorii politicieni, astfel încât să construim o cultură a responsabilităţii pentru binele nostru comun."

joi, 21 iulie 2011

A venit si vremea tezei!

Dragilor,

Luni la ora 11.30 voi sustine examenul de doctor in sociologie cu o teza avand titlul: "Responsabilitatea sociala a corporatiilor din Romania".

Locul evenimentului este sediul SNSPA din Povernei, sala 111.

Daca aveti chef de inca o prezentare, ne intalnim acolo! :)

luni, 18 iulie 2011

Motive de mandrie!

Un comentator al postului anterior intreba: pe cand impresii de la examenul celor din anul 2 ZI. Si iata ca se facu si acel moment. O sa incep cu cea mai recenta si placuta surpriza. Proiectele celor de la anul 2 Psihologie - re-construirea / reconstituirea  experimentului lui Sugata Mitra - hole in the wall cu subiect/copii romani. Am vazut idei extraordinare, inovative, proiecte de o creativitate rara, ceea ce inseamna ca daca-i dai studentului sansa de a crea si taramul de manifestare neingradit te poti trezi uimit de rezultatele fantastice pe care le obtine.

Cronologic in ordinea corectarii lucrarilor ar fi studentii de la MRU ZI, cu niste proiecte bine ancorate in realitate, cu sesiuni de formare creative, ce mai, adevarati profesionisti gata pentru piata de formare profesionala.

Urmeaza, in ordinea cronologica, dar in nici un caz cei din urma :) studentii de la anul 2 ZI Comunicare. Ei au avut de facut un audit de CSR pentru o companie reala. Si desi au fost cam blanzi dupa parerea mea, "zaresc" printre ei viitori profesionisti pentru care chestiunile morale si de responsabilitate vor fi centrale in modul in care-si vor conduce viata si cariera.

La anul 2 ID Comunicare am gasit printre studentii cinstiti cateva eseuri ce aratau modul in care voluntariatul sau munca in folosul comunitatii le-au schimbat viata, cum i-au facut oameni integri si mai cu picioarele pe pamant.

Asadar ar trebui sa-i fie dat Cezarului ce e al Cezarului. Am si avem studenti valorosi. Facultatea noastra cladeste Oameni si-i pregateste atat cat se poate pentru viata personala si profesionala ce le sta inainte.

Jos palaria in fata lor si pumnii stransi pentru incercarile ce vin!

vineri, 1 iulie 2011

Sfaturi pentru prezentarea de la sustinerea licentei/disertatiei

Dragi studenti,

Am primit in aceasta dimineata un email in care mi se reprosa ca am promis ca va dau cateva sugestii pentru prezentarea lucrarii in fata comisiei si ca la voi posta pe blog. Point taken si here they are :)

In fata comisiei veti avea la dispozitie maxim 10 minute pentru a va prezenta lucrarea.

Va sugerez sa aveti un power point de maxim 7 slide-uri, power point care sa fie doar suport sau ilustrare pentru speech-ul vostru.

Slide-urile trebuie sa aiba urmatoarea structura:
1- pagina de garda: sigla/nume SNSPA-FCRP, titlu, autor, coordonator etc.
2- structura lucrarii - atentie, nu cuprinsul. aici puteti spune ceva si despre teoria suport pentru cercetare
3- obiectivul cercetarii si intrebarile de cercetare
4- metodologia, grupul tinta, metode.
5,6 - rezultatele cercetarii
7- concluzii si discutii


In general prezentarea voastra trebuie sa raspunda la intrebarea: care este contributia ta personala in lucrare si ce aduce nou in cunoasterea domeniului lucrarea ta?

Tips and tricks pentru prezentare:

1. Faceti-va un speech de acasa si repetati-l. Nu va bazati pe improvizatie. Amintiti-va ca un prezentator profesionist poate improviza doar dupa ce stie pe de rost ceea ce are de spus!
2. Puteti fi intrerupte de catre unul din membrii comisiei cu intrebari suplimentare, cu cerinte de detaliere etc. Dupa ce raspundeti la intrebare reluati prezentarea de unde ati lasat-o.
3. Puteti fi intrebate despre orice lucru din lucrare, sa definiti orice termen. Nu va impcientati daca nu va amintiti definitia exacta, realizati o definitie pe loc folosind genul proxim si diferenta specifica a termenului. Trebuie sa demonstrati ca stapaniti limbajul stiintific al materiei in care veti fi licentiate.
4. Slide-urile trebuie sa fie un suport pentru speech-ul vostru si nu un text pe care sa-l cititi comisiei. Incercati pe cat posibil sa puneti grafice sau imagini, fara explicatii care sa incarce pagina. Puteti folosi mici cartonase pe care sa aveti scrise idei in cazul in care va lasa memoria :)
5. Slide-urile ar trebui sa respecte regula 4x4, adica patru cuvinte per patru randuri.
6. Indiferent ce va spune comisia, puteti sta asezate sau in picioare. Nu va sfiiti ca daca vi se spuneti sa stati jos, iar voi sunteti obisnuite sa prezentati stand in picioare, sa cereti permisiunea de a prezenta asa cum va simtiti cel mai in forma!
7.Acceptati observatiile cu retinere. E in regula, chiar recomandat sa va angajati in dialog cu membrii comisiei, dar nerecomandat sa depasiti limita bunului simt si sa aveti atitudini insolente la adresa examinatorilor. In fond fiecare dintre cei care va examineaza are cel putin doctoratul in domeniile studiate de voi sau in domenii conexe.

Am vrut sa fie un decalog, fiindca suna mai bine sa ai 10 sfaturi, dar atatea am reusit sa adun pana acum. Daca aveti intrebari, va rog sa le postati si o sa revin cu raspunsuri.

Pana atunci, spor la prezentare si bafta la sustinere. Va tin pumnii de la Istanbul!

vineri, 24 iunie 2011

Urmatoarea intalnire a cercului de CSR - 14 iulie 2011

Dragi participanti,

Va invitam la o noua intalnire a cercului de CSR, care va avea loc in 14 iulie de la ora 18.30 la SNSPA, str. Povernei, nr. 6-8.

Tema dezbaterii: Responsabilitatea in fata actionarilor vs responsabilitatea in fata stakeholderilor.

Vom avea un invitat surpriza!

Va rugam sa va confirmati prezenta aici printr-un comment sau pe facebook (Camelia Crisan sau Dumitru Bortun).

vineri, 17 iunie 2011

Intalnire pentru semnat licente si disertatii

ma puteti gasi pentru semnarea lucrarilor de absolvire in:

20 iunie - centrul NATO - str. E. Bacaloglu - sala CIC A - de la ora 10.00 la ora 14.00 (am examen asa ca va rog sa intrati dupa ce va iesi o grupa de studenti de la examinare);

24 iunie - Povernei - de la ora 12.00 la 13.00 sala 207, e examen scris asa ca intrati oricand insa cu discretie :)

Inainte de semnare, adica pe 19 iunie respectiv 23 iunie vreau sa-mi trimiteti forma finala a lucrarii in format PDF, ca sa o citesc inca o data inainte de a o nota.

Spor tuturor!

vineri, 10 iunie 2011

Cercul de CSR - sala de intalnire

Sala de intalnire pentru cercul de CSR va fi 115 bis, et. 1, cladirea Povernei a SNSPA.
Ne vedem acolo pentru discutii despre paradigmele Friedman - Chomsky.

luni, 16 mai 2011

Cercul de CSR detalii importante

Dragi urmaritori de blog :)

as dori sa va anunt ca in urma armonizarii programului meu cu cel al profesorului Bortun va propunem sa ne intalnim pentru prima discutie a Cercului de CSR - Sambata, 21 mai, la ora 13.00 la SNSPA - sediul din Str. Povernei, nr. 6-8.

Va rog sa confirmati cati dintre voi puteti veni ca sa stim ce sala vom avea pentru discutii.

Confirmarea se va face aici pe blog, postand un comment in acest sens.

Asa cum ati vazut, tema discutiei ramane CE ESTE CSR/RSC - tema aleasa in mod democratic in urma sondajului de pe site.

Va asteptam cu interes atat eu cat si profesorul Bortun.

marți, 3 mai 2011

Cercul de CSR se intoarce

Am asteptat ceva vreme pana cand am venit cu informatii proaspete despre cercul de CSR pe care-l propuneam in postul anterior, pentru ca voiam sa vad daca exista interes din partea cititorilor, studentilor sau masteranzilor.
Si, ei bine, exista!
Nu doar ca exista interes, dar lumea de abia asteapta sa ne punem pe treaba.
Motivatiile sunt multiple: de la a ne gasi ca trib si a ne incuraja in cercetarea fenomenului, curiozitate pura, suport in realizarea licentei sau disertatiei, aglutinarea unei retele de activisti... you name it.

Partea buna este ca am hotarat si intervalul in care sa avem prima intalnire de constituire, saptamana 16-20 mai. Vom comunica locatia si data exacta pana la finalul saptamanii.


De asemenea as dori sa supun votului vostru care ar trebui sa fie temele de discutie ale primei intruniri. Ele vor face obiectul unui poll, situat in partea dreapta a acestui text.


Asadar, revin cu detalii si va multumesc pentru interes.

joi, 24 martie 2011

Cercul de CSR

De la inceputul acestui semestru predau cursul de CSR la anul 2 FCRP. De putine ori m-am simtit asa de implinita in cariera de profesor. Simt nu doar ca discutam despre subiecte sensibile, fundamentale sau puternic incarcate emotional ci si ca acest gen de dezbateri sunt necesare in perioada istorica pe care o traversam. Dat fiind ca am fost invitata sa conferentiez despre CSR si de catre alti colegi de la diverse masterate de la FCRP am ajuns la concluzia ca interesul pentru domeniu este mare si, mai ales, mi-a fost dat sa vad ca unii dintre studentii nostri sunt cel putin egalii nostri intr-ale culturii CSR. Asa incat, dupa o discutie destul de sumara cu dl. profesor Bortun, am decis sa mosim impreuna CERCUL DE CSR.

Cercul va fi deschis tuturor studentilor FCRP sau SNSPA precum si altor intelectuali din Bucuresti sau din tara care doresc sa afle mai multe informatii si sa fie implicati in dezbaterile academice sau practice fundamentale pentru acest domeniu.

Va rugam sa ne scrieti aici pe blog sau sa ne contactati pe email sau pe facebook pentru a va arata interesul.

Nu exista costuri pentru apartenenta la acest cerc, conteaza doar interesul pentru domeniu.

Intalnirile se vor desfasura sub forma de dezbateri inter pares pe subiecte de interes comun sau pe acele teme care sunt cele mai fierbinti in lume in aceasta arie.

Vom reveni cu amanunte si cu detalii organizatorice in curand.

Important e sa stiti ca aceia care vor sa aiba un alt fel de voce in spatiul public, aceia care doresc o alternativa la teoriile capitalismului mainstream sau aceia care incearca sa construiasca o alta viziune a dezvoltarii pentru comunitati si organizatii isi pot gasi aici tribul cu preocupari similare.

miercuri, 16 februarie 2011

Provocare de la www.responsabilitatesociala.ro

Am gasit pe site-ul www.responsabilitatesociala.ro urmatoarea provocare:
Daca ai un blog, te invitam sa scrii un post, in care sa raspunzi la cele 4 intrebari de mai jos:
1. Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce?
2. In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate? (te poti referi atat la ce au facut bine, cat si la ce au facut gresit sau la ce nu au facut, desi ar fi trebuit)
3. Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011? (te poti referi la: cauzele pe care ar trebui sa le sustina, modul in care ar trebui sa o faca, modul in care ar trebui sa comunice despre asta etc.)
4. Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii, in special pe cele de la care cumperi, sa fie mai responsabile in 2011? (in contextul crizei economice, ne intereseaza daca tu personal esti dispus sa recompensezi companiile care se vor implica in rezolvarea unor probleme sociale importante sau sa le sanctionezi pe cele care nu o vor face).


Asa ca am decis sa ridic manusa si sa incep a scrie.

1. Aici am un singur nume si el se datoreaza mai mult initiativelor pe care respectiva companie le are in afara. In plus este vorba de un model de business bazat pe sustenaibilitate, inovatie si transmiterea lui catre partenerii cu care lucreaza compania respectiva. Am si date din interiorul companiei - adica direct de la "firul ierbii" cum ca viata nu e grea, cultura organizationala nu e falsa si urat mirositoare ci din contra, una in care temele comportamentului civic organizational se regasesc cu prisosinta. De asemenea, o sa vedeti rar reprezentantii companiei batandu-se cu pumnul in piept referitor la ceea ce fac. Hai, nu mai tin pe nimeni pe jar, e vorba de IBM. Recunosc ca pe un loc doi as fi pus Banca Transilvania, care a aratat ca face lucruri interesante, insa am intrat apoi pe www.desprefirme.com si am vazut ca nu merita nominalizarea.
2. Cat priveste asteptarile mele de la companii, ei bine, referitor la ce se intampla in Romania, eu am setat un prag destul de jos. Stiu ca responsabilitatea se invata greu. A fost bine ca cu toate ca am trecut si trecem printr-o criza, companiile au continuat sa se promoveze cu teme de responsabilitate sociala, adica au continuat marketingul social. E bine pentru prestigiu si imagine si uneori ONG-urile sau diverse cauze primesc sustinere financiara. Ce nu mi-a placut este ca nu am gasit nici o companie care sa treaca la un stadiu mai inalt al maturizarii pe CSR. Ordonanta 50 ar fi fost de exemplu un prilej extraordinar pentru banci de a se sparge situatia de oligopol. In Olanda, o banca mica pe nume Triodos Bank le-a dat la gioale celorlalti mari jucatori si le-a luat mare parte din clienti, pentru ca a hotarat sa devina mai putin lacoma, mai responsabila, cu comisioane care nu omoara oameni sau ii lasa fara acoperis. Sunt cumva dezamagita ca pe companiile noastre criza le-a facut sa fie mai zgarcite si le-a pus ochelari de cal, in loc sa vada oportunitatile sustenabilitatii. Cei mai vinovati sunt managerii - aceiasi vechili fara viziune dar si guvernarea care in Romania nu poate reglementa piata pentru a proteja cetateanul.
3. Din nou pentru 2011 am asteptari putine. Mi-as dori insa ca in domenii cheie, vezi banci, telecomunicatii, servicii sa avem niste free rideri - companii care sparg oligopolurile si vin cu solutii inovative si responsabile. Mi-as dori ca Orange si Vodafone sa plateasca amenda pentru concurenta neloiala, sa vad ca agricultura organica ia avant si, o dorinta legata de domeniul meu de activitate, mi-as dori mai multe cercetari serioase, chiar investigatii. O presa sau o blogarime care cand scrie ceva, sa o faca cu mai multa integritate si sa verifice, sa spuna si ce e bun si ce mai e de imbunatatit; nu doar sa preamareasca o companie care le-a aruncat 10 euro ca sponsorizare.
4. Ceea ce sunt dispusa sa fac si voi face in continuare este sa le raman companiilor un CRITICAL FRIEND. Ceea ce inseamna ca sunt dispusa sa ies inainte cu exemple pozitive, dupa un audit serios si, likewise, sa arunc cu cenusa in directia acelor care incearca sa ne imbete cu apa rece.

Cam asta fuse analiza. Dintr-o rasuflare....

marți, 18 ianuarie 2011

Brandul de angajator si CSR-ul

Pregatesc pentru maine o prezentare pe care o voi sustine in fata studentilor de la Masteratul de Brand management si comunicare corporatista (cred), ca invitata a colegului Rares Mocanu. Subiectul este relatia dintre CSR si brandul companiei. Sper ca va fi interesant pentru masteranzii nostri sa descalceasca itele foarte complexe ale relatiei dintre cele doua concepte.

In alta ordine de idei, cred ca de brandul de angajator s-a facut mare tapaj in Romania, s-au facut chiar si cercetari de catre o revista, ce incerca sa determine care sunt angajatorii de top ai Romaniei, cei de care angajatii sunt cei mai multumiti. Parca doi ani la rand, cand am vazut rezultatele, au iesit companii din industria farma. Interesant e faptul ca in general companiile farma sunt percepute peste tot in lume drept campioni ai lipsei de transparenta, preocupate de a de-reglementa cat mai mult piata, de descoperirea unor leacuri ridicole in dauna unora pentru maladii serioase. In aceeasi nota imi spunea si o participanta din SUA la Congresul EUPRERA, ca ea a lucrat multi ani pentru o companie care avea politici de CSR ireprosabile - atat in relatiile cu stakeholderii interni cat si cu cei externi. Era preocupata la cel mai inalt nivel pana si de bunastarea angajatilor. Singura problema era ca acea companie din Huston, Texas producea armament. In rest totul era ok.

Cred, dincolo de orice, ca orice brand de angajator nu poate inlocui caracterul si valorile personale ale individului si ca mai inainte de toate trebuie sa vezi daca exista o suprapunere intre "resonul" tau de a fi, Weltanschaung-ul tau si, respectiv, misiunea pentru care exista pe piata compania unde doresti sa te angajezi. Altfel, nu conteaza nici un brand.

Scriu asta aici acum pentru ca e un aspect crucial si, poate maine, in focurile discutiilor, ne va scapa abordarea acestui subiect. Asa ca e vorba de un back-up copy, fiindca, nu-i asa...scripta manent!