Dacă nu ai un plan, vei fi mereu parte a planurilor altora. Vă invit să dezbatem opțiuni pentru direcția în care dezvoltăm țara, cum vom conta ca elită românească în Europa și în lume și, mai ales, cum putem investi în viitorul nostru pentru ca revoluția tehnologiei să ne includă în istorie drept câștigători.
Planul pentru viitorul României
Va trebui ca noi: partidele, societatea, organizațiile, companiile, cetățenii să împingem lucrurile spre acel viitor, care să ne ofere siguranță și o bunăstare minimală. Să ne dezvoltăm națiunea cu responsabilitate și curaj, să oferim oportunitatea tinerilor ca să-și construiască o existență decentă aici, la ei în țară.
miercuri, 3 februarie 2010
Insuportabila ușurătate a responsabilității
E vremea licențelor, aș spune parafrazând un vers despre colinzile de Crăciun. Ca în fiecare am, am avut parte de lucrări interesante și de platitudini. Că așa-i în viața academică, similar cu așa-i în tenis! Aș dori însă să scot în evidență două demersuri în ceea ce privește cercetarea în domeniul responsabilității sociale corporative. E vorba de o lucrare care tratează comportamentul iresponsabil și la limita legalității din industria farmaceutică - bazat pe analiza presei și demascările care au ajuns în media, al doilea se referă la analiza diferenței dintre ceea ce raportează și cât de responsabile sunt de fapt două companii din România: Petrom și Orange. Ambele, declarate și recunoscute de diverse instituții drept campioni ai responsabilității sociale și care, așa cum rezultă din demersul de cercetare al studenților, una spun și alta fac. Mă bucur că cineva din mediul academic le aruncă mănuși corporațiilor. Pentru că aici e locul unde trebuie să aibă loc demascări și dezbateri, aici e locul de maximă libertate, de exprimare și conștiință. Ma bucură să văd asemenea titluri și asemenea teme. Mă bucură să văd că studenții au înțeles că nu trebuie să tacă și să facă mumos în lucrări, că cercetarea academică înseamnă scormoneală de date, înseamnă să cauți informații, să le pui cap la cap într-un demers riguros, care să te aducă mai aproape de ADEVĂR în speranța că faci un BINE comunității sau societății. Mai am o lucrare care tratează responsabilitatea în marketarea produselor către copii. Asemenea demersuri te fac să te simți împlinit ca profesor, să simți că pe lângă furnizarea unor cunoștințe insufli valori ca integritatea, spiritul civic și conștiința socială. Succes la susținere tuturor!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
O mica intrebare, aproape off-topic. Am tot cautat, pe pagina SNSPA, un master care sa semene a CSR, sau macar ceva asemanator in programa pentru licenta. Si mi-am cam prins urechile fara sa gasesc. Puteti sa ma indrumati, va rog?
Exista un master la FCRP unde se face exact aceasta materie - RSC. Mi se pare ca cel de comunicare in afaceri. O sa intreb si o sa revin cu completari.
Inspirata alegerea titlului. Pertinente concluziile. Marturisesc ca m-am simtit vizata, fiind si eu "catindata" la sustinerea licentei la vara. Lansata fiind in hatisul informational, incerc sa decelez cat de fina este demarcatia intre CSR si ecomarketing educational. Se confunda cele doua notiuni? Este un program de ecomarketing educational , in fapt o activitate de CSR? Multumesc anticipat pentru dezlegari. A, si studiul de caz in ecomarketingul educational ar fi identic cu unul de CSR -cu tinta-protectia mediului?
@Nina. Cred ca ecomarketingul este doar o forma de PR, adica de promovare a companiei prin concepte green. PR-ul si marketingul pot fi parte a CSR-ului daca:
1. informatiile pe care le vehiculeaza compania sunt corecte;
2. ele se inscriu intr-un mod sustenabil de a face afaceri.
Clar si simplu. Imi place cum spuneti. As putea avea acceptul de a va cita in lucrare , va rog.
In rest...imi place voiciunea stilului dumneavoastra mulat pe super baza profesionala.
Multumesc pentru iluminatul si iluminantul feed-back, ecoNina
@Nina: Spor la redactarea lucrarii. Da, e ok sa ma citezi. Sper ca in curand sa apara si cateva lucrari scrise de mine, mult mai comprehensive pe subiectul CSR.
Daca tot spui de articole care trebuie sa apara, ce se mai aude cu volumul coordonat de dl Bortun? :D Sau cu textul vostru pentru volumul coordonat de mine. :D
Spor!
@Cristi - pt volumul coordonat de dl Bortun sunt discutii referitoare la aparitie la o editura acreditata CNCSIS, cat despre textul nostru pentru volumul tau, e gata, chiar si pus in forma de citare agreata de voi, insa mai are nevoie de retusuri, asa ca il mai periem ca sa-ti trimitem o varianta up-datata. In plus e o perioada aglomerata cu trimitere de abstracturi la conferinte internationale pe care ma concentrez in acest moment. No offence!
Trimiteți un comentariu