Azi m-am intersectat in cancelaria FCRP cu colega mea Florina Panzaru si m-a rugat, ca daca tot le recomanda blogul meu studentilor carora le tine cursuri (multumesc Florina :)) poate ca ar fi interesant sa dau si niste titluri de carti din domeniul responsabilitatii sociale corporative, carti care, dupa parerea mea sunt fundamentale. In primul rand, as dori sa spun ca de acum inainte o sa folosesc doar termenul de responsabilitate sociala corporativa, fiind de acord cu sugestia profesorului Bortun ca termenul de corporatist ne duce cu gandul la doctrina corporatista - o doctrina politico-economica de la finalul secolului al XIX-lea. De fapt si limba engleza face diferentierea: corporatism - corporative. Iar acronimul CSR provine din termenul englez: corporate social responsibility. Corporatia moderna, asa cum a fost definita de Berle si Gardiner in 1937 nu are nimic de a face cu corporatismul.
Asadar, ce carti recomand...as spune ca depinde de partea baricadei pe care te situezi. In orice caz, recomandarile de mai jos au la baza faptul ca sunt carti pe care eu insami le-am citit, asa incat informatia despre continutul lor este, daca vreti, first hand. Printre autorii care au "predicat" contra CSR, cei mai cunoscuti sunt Milton Friedman si David Henderson. Milton Friedman are si carti, insa cel mai cunoscut este articolul lui publicat in anul 1970 - "The Social Responsibility of Business Is to Increase Its Profits". Henderson are o carte interesanta care se cheama "Misguided Virtue". Printre sustinatorii conceptului de CSR, adica restul lumii (sic!) se gasesc numeroase persoane: William Frederick (Corporation, Be Good!), Archie Carroll si Ann Buchholtz (Business and Society). Pe chestiuni legate de etica afacerilor - parte integranta a CSR, cred ca cei mai celebri sunt Andrew Crane si Dirk Matten (Business Ethics). Cea mai mare revolutie in teoriile de CRS a infaptuit-o Edward Freeman cu a lui teorie a stakeholderilor (Strategic Management: A Stakeholfer Approach). Pentru cei interesati de relatia CSR - marketing, va recomand David Kotler si Nancy Lee "Corporate Social Responsibility: Doing the Most Good forYour Company and Your Cause". L-am cunoscut personal si vi-l recomand cu caldura pe profesorul Wayne Visser, care a editat impreuna cu alti autori un dictionar de CSR. Dati numele profesorului Visser pe google si o sa-i gasiti pagina personala de web. Cred ca de acolo puteti descarca gratuit unele din capitolele ultimei sale carti. Poate se vede :) sau nu :) ... insa gasesc ca subiectul CSR este absolut fascinant. Are atat de multe fatzete si este atat de interdisciplinar incat trebuie sa faci un re-load la cunostinte despre: economie, filosofie, psihologie organizationala, sociologie, psihologie sociala...melanjul insa este extraordinar de interesant. Spor la lectura!
Dacă nu ai un plan, vei fi mereu parte a planurilor altora. Vă invit să dezbatem opțiuni pentru direcția în care dezvoltăm țara, cum vom conta ca elită românească în Europa și în lume și, mai ales, cum putem investi în viitorul nostru pentru ca revoluția tehnologiei să ne includă în istorie drept câștigători.
Planul pentru viitorul României
Va trebui ca noi: partidele, societatea, organizațiile, companiile, cetățenii să împingem lucrurile spre acel viitor, care să ne ofere siguranță și o bunăstare minimală. Să ne dezvoltăm națiunea cu responsabilitate și curaj, să oferim oportunitatea tinerilor ca să-și construiască o existență decentă aici, la ei în țară.
joi, 13 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Ultimul numar al revistei BIZ are articolul de fond dedicat CSR-ului. Nu este un "must read" dar este o succinta o radiografie a CSr in Romania, cu accen tpe strategiile "verzi"
Trimiteți un comentariu