Anunț pentru toți povestitorii de RSC: un nou proiect de cercetare interesant vă invită să vă implicați
Trăim într-o lume sceptică, iar lucrurile nu par să evolueze înspre mai bine.
Barometrul Încrederii Edelman a înregistrat o nouă scădere a încrederii în mediul de afaceri cu 2% (de la 59% în 2014, la 57% în 2015), în timp ce procentul încrederii în organizațiile non-guvernamentale a scăzut cu 3% (de la 66% în 2014 la 63% în 2015). Peisajul este devastator în Canada și Germania, unde încrederea în mediul de afaceri e în cădere liberă, scăzând cu 15% respectiv 12% în doar un an.
Așadar, care sunt factorii, ne-am putea întreba, care au condus la aceste schimbări dramatice și, mai important, ce înseamnă aceste schimbări pentru specialiștii în comunicare?
Pentru început, Directorii Executivi (CEO) nu mai sunt purtătorii de mesaj și reprezentanții autorizați ai companiilor în relație cu societatea și comunitățile; locul lor e luat de angajați, de vocile de zi cu zi, de oameni ca oricare dintre noi. Aceasta înseamnă că figurile cu autoritate își pierd puterea de persuasiune și încrederea, așa cum se întâmplă și cu poveștile de legitimare pe care eram obișnuiți să le ascultăm. Acesta nu e altceva decât rezultatul societății rețelelor (networked society) și a omniprezenței tehnologiei și social media; într-o lume plină de neîncredere comunicarea interpersonală este percepută mai degrabă ca ingenuă și autentică. Comunicatorii nu mai pot fi și nu mai sunt la manșă (nici din punct de vedere al mesajului, al viziunii, sau al poveștilor despre propria organizație).
Pentru a capta și a menține atenția rețelelor sociale, comunicatorii trebuie să găsească noi povești de legitimare, unele care le transformă brandurile în mentori și organizațiile în susținători ai procesului de transformare, reinventare a clienților lor.
Responsabilitatea socială corporativă (RSC) are cel mai mare impact atunci când se măsoară reputația unei companii. În conformitate cu cercetările Reputation Institute (2015) există șapte factori care influențează reputația: performanța, produsul/serviciul, inovația, condițiile de muncă, leadership-ul, guvernanța și cetățenia. Crearea unui loc de muncă atractiv, tratarea angajaților cu respect, conducerea unei afaceri în mod responsabil, comportamentul etic, transparența și onestitatea în afaceri, susținerea unor cauze importante pentru societate și protejarea mediului se pot constitui în părți componente ale RSC, astfel că 40% din reputația unei companii țin de aceste dimensiuni ale RSC.
Luând în considerare creșterea încrederii în comunicarea cu semenii și cererea crescândă pentru eroii mundani, eroii de toate zilele se pare că programele corporative de voluntariat ar putea fi cheia pentru provocările la care trebuie să răspundă azi specialiștii în comunicare și răspunsul pentru implicarea mediului de afaceri în procesele transformative ale oamenilor și comunităților.
Studiul
Ne propunem realizarea unui proiect la nivel internațional: CSR Volunteering Storytelling Research / Cercetare privind povestirile voluntariatului corporativ și căutăm profesioniști, angajați în organizații de orice fel, care au luat parte în ultimii doi ani într-un program de voluntariat corporativ, adică un program de voluntariat pus la dispoziție angajaților de compania în care aceștia lucrează. Studiul nostru dorește să identifice modul în care realizarea unei povestiri reflexive, personale contribuie la procesul de transformare al angajatului, influențează relația percepută și loialitatea față de angajator și perceperea programelor de RSC ale companiei. Dacă ai luat parte la un asemenea program de voluntariat în companie, aceasta e șansa ca să-ți împărtășești experiența și să-ți faci vocea auzită.
Cercetarea va avea loc in perioada octombrie-decembrie 2015 și va fi realizată exclusiv prin interacțiune online (de preferat Skype, dar pot fi folosite și alte platforme) și include 3 faze inter-relaționate, bazate pe voluntariat. În acea perioadă, cei care se înscriu să participe la acest studiu vor petrece cel mult 4 (patru) ore cu echipa de cercetare, după cum urmează:
- O sesiune de redactare a poveștii pe Skype (nu mai mult de o oră), ce se va concentra pe fazele pe care le veți avea de parcurs pentru a realiza o scurtă poveste în format digital.
- Crearea și trimiterea unei povești care să aibă nu mai mult de 200 de cuvinte și cel mult 3 imagini, folosind tehnica discutată la conversația skype, în cel mult 2 săptămâni de la discuția cu echipa de cercetare.
- Un interviu ulterior creării povestirii prin Skype (nu mai mult de 30 de minute) în timpul căruia participanții vor reflecta asupra experienței de voluntariat și a poveștii rezultate.
LUAȚI LEGĂTURA CU NOI ȘI DAȚI VESTEA MAI DEPARTE
Luați legatura cu Dr. Camelia Crișan la adresa: camelia.crisan@comunicare.ro sau camelia.crisan@progressfoundation.ro până la finalul lunii septembrie 2015 pentru a vă exprima intenția de participare la această cercetare.
Echipa
CSR Volunteering Storytelling Research / Cercetare privind povestirile voluntariatului corporativ este un proiect coordonat de Profesor univ. dr. Ana Adi, Profesor de Relații Publice și Comunicare Corporativă la Quadriga University of Applied Sciences din Berlin, Germania și Lector univ. dr. Camelia Crișan de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA din București, România. Profesorul Ana Adi scrie și conferențiază deseori despre social media, relații publice și RSC, iar Dr. Camelia Crișan scrie și publică despre RSC, povestiri digitale și dezvoltarea personalului în organizații.
Rezultate
Companiile care vor participa la acest studiu vor primi copii ale rapoartelor de cercetare împreună cu un toolkit de realizare a povestirilor digitale și un format de analiză a voluntariatului corporativ. Vor fi incluse în diseminare și conferințe academice, publicații în reviste profesionale și academice, precum și participarea la diverse evenimente.